Koliko dugo traje ortodontska terapija fiksnim aparatom?

Prosečan period nošenja fiksnog aparata u stomatološkoj ordinaciji Dentib je 18 meseci, međutim, dužina nošenja fiksne proteza najviše zavisi od discipline samog pacijenta.

Nošenje proteze obično traje od 9 do 22 meseca, u zavisnosti od težine problema i vrste proteze, reakcije tela i discipline pacijenta, odnosno redovnog dolaska na kontrole. Sa fiksnim aparatom, redovni rutinski pregledi su najvažniji, a ortodont vrši zatezanje ili otpuštanje zuba na svakom od njih, u zavisnosti od toga kako reaguju na tretman.

Da li nošenje fiksne proteze boli?

Nakon postavljanja fiksnog aparata javlja se neobičan osećaj stezanja zuba koji traje nekoliko dana. Iako neobično, nije bolno.

Nošenje fiksnog aparata kod nekog  može biti neprijatno dve do tri nedelje, koliko je potrebno da se zubi i tkivo oko zuba naviknu na strano telo u usnoj šupljini.

"Koliko dugo traje ortodontska terapija fiksnim aparatom?"

Koji je glavni cilj ortodontske terapije?

Ortodontska terapija u svakoj starosnoj dobi služi da poboljša samopouzdanje i izgled pacijenta, imajući za glavni cilj celokupno poboljšanje zdravlja desni i samih zuba. Krivi zubi i nepravilan zagrižaj, pored toga što ne izgledaju lepo, pre svega nisu zdravi jer mogu doprineti gubitku desni i kostiju, stvaranju karijesa, kao i nepravilnom trošenju zubne supstance.

Što je retencija?

Retencija je vrlo važna faza ortodontske terapije kojom se zubi zadržavaju u položaju dobijenim ortodontskom terapijom. Kako bi postigli stabilan položaj zubi moraju biti u retenciji još neko vreme.

Naprave koje služe za retenciju su mobilne folije za gornju i donju vilicu ili retaineri napravljeni posebnom tehnikom, potpuno providni i neprimetni. Retencija zahteva što je moguće više discipline jer će se zubi pomeriti, ili vraćati u prvobitan položaj pre same terapije, ukoliko se retencija ne nosi prema uputstvima ortodonta.

Retencija dolazi nakon uklanjanja proteza i veoma je važan deo terapije