dentib_logo_1-3_color

Primena lokalne anestezije u stomatologiji tokom trudnoće

Primene lokalne anestezije u stomatologiji tokom trudnoće

Primena lokalne anestezije u stomatologiji tokom trudnoće može biti od ključne važnosti za održavanje zdravlja zuba i desni. Nelečeni dentalni problemi tokom trudnoće mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući prerani porođaj, nisku porođajnu težinu i infekciju materice.

O temi trudnoće i njenom uticaju na zdravlje zuba, kao i o probelemima koji se mogu javiti u ovom periodu, smo već pisali na našem blogu. U ovom tekstu ćemo fokus staviti na lokalnu anesteziju i na uticaj koji ima na majku i plod koji nosi.

Pitanje o tome da li korišćenje lokalnih anestetika kod trudnica ima štetan uticaj na fetus je veoma važno i često se postavlja u stomatološkoj praksi.

Pre svega važno je razumeti da naš organizam prirodno oslobađa adrenalin u različitim situacijama, uključujući i situacije kada osećamo bol. U nekim slučajevima, stomatološke intervencije mogu biti bolne, osim ako nije primenjen anestetik. Ukoliko se ne primeni anestezija, mogu izazvati i povećano lučenje adrenalina. Ovaj prirodni odgovor organizma može izazvati povećan srčani ritam, povišen krvni pritisak i osećaj nervoze. Međutim, bol koji uzrokuju ove intervencije može uzrokovati lučenje veće količine adrenalina nego što se nalazi u samoj anesteziji. Kada se koristi anestetik, on deluje tako što blokira bolne signale i smanjuje stresni odgovor organizma.

Zbog toga se može zaključiti da je sasvim sigurno i bezbedno za trudnice da prime anesteziju tokom stomatoloških intervencija. U stvari, primena anestezije može biti veoma korisna jer pomaže u smanjenju stresa i bolova koje trudnice mogu doživeti tokom ovih procedura.

Važno je da trudnice informišu svog stomatologa o svojoj trudnoći kako bi se osiguralo da se koristi bezbedan anestetik za njih i njihovu bebu.

 

 

Šta kažu studije o primeni lokalne anestezije tokom trudnoće

Pitanje koje se nameće jeste da li korišćenje lokalnih anestetika kod trudnica ima štetan uticaj na fetus? Postoji mnogo studija koje su se bavile ovom temom, ali još uvek nema konsenzusa među stručnjacima.

U opštem smislu, korišćenje lokalnih anestetika kod trudnica smatra se relativno bezbednim, posebno u malim dozama. Većina lokalnih anestetika ne prolazi kroz placentu u većoj meri, tako da su potencijalni rizici za fetus minimalni.

Međutim, postoji nekoliko studija koje su pokazale da upotreba određenih lokalnih anestetika tokom trudnoće može biti povezana sa povećanim rizikom od nekih komplikacija u fetusu. Na primer, jedna studija je pokazala da korišćenje benzokaina tokom trudnoće može biti povezano sa povećanim rizikom od defekata srca kod fetusa.

Iako su takvi nalazi zabrinjavajući, važno je napomenuti da se takve komplikacije javljaju u vrlo retkim slučajevima, i da su brojne studije pokazale da korišćenje lokalnih anestetika u stomatološkim intervencijama kod trudnica ne povećava značajno rizik od negativnih efekata na fetus.

 

 

Lokalni anestetici

Lokalni anestetici su lekovi koji se koriste u stomatologiji i drugim medicinskim granama za ublažavanje boli tokom intervencija. Kod trudnica, korišćenje lokalnih anestetika može biti neophodno u slučaju da je potrebno izvršiti neku intervenciju koja je bolna ili neugodna.

Najčešći lokalni anestetik koji se koristi u stomatologiji je Lidokain. Iako je Lidokain široko prihvaćen kao bezbedan lek, postoji nekoliko studija koje ukazuju na mogućnost da utiče na fetus. Na primer, jedna studija je pokazala da korišćenje lidokaina tokom trudnoće može dovesti do povećanja rizika od spontanih pobačaja.

Drugi lokalni anestetik koji se koristi u stomatologiji je Mepivakain. Iako postoje ograničena istraživanja o upotrebi Mepivakaina tokom trudnoće, čini se da je ovo sredstvo manje štetno za fetus u poređenju sa Lidokainom.

 

 

Na šta treba obratiti pažnju

Prvo i najvažnije, je da se pre stomatološkog tretmana trudnicama pruži prilika za razgovor i utvrdi postoje li neki zdravstveni problemi ili alergijske reakcije. Potrebno je proveriti postoji li alergijska reakcija na lokalnu anesteziju ili neke druge lekove koji se koriste u stomatologiji. Osim toga, važno je prilagoditi stomatološki tretman trudničkom stanju i razmotriti sve moguće nuspojave i rizike za majku i dete. Zato je bitno da stomatolog ima dovoljno znanja i iskustva u radu s trudnicama kako bi se pružila najbolja moguća nega.

Drugo, bitno je da se trudnicama daje minimalna doza anestezije koja će osigurati adekvatno ublažavanje bola. Ovo je važno jer neke vrste lokalne anestezije mogu biti apsorbovane u krvotok i mogu uticati na dete u maternici. Zato je neophodno da se pažljivo razmotri koja vrsta anestezije se daje trudnicama kako bi se osigurala maksimalna sigurnost i minimalni rizik za dete.

Treće, izuzetno je bitno da se trudnicama prilikom anestezije ne daje adrenalin ili drugi vazokonstriktor. Naime, vazokonstriktori mogu dovesti do suženja krvnih sudova i smanjenja protoka krvi kroz posteljicu, što može negativno uticati na snabdevanje fetusa kiseonikom. Zbog toga je važno koristiti anesteziju koja ne sadrži ove supstance kako bi se osigurao optimalan protok krvi i kiseonika fetusu.

Četvrto, važno je osigurati trudnicama udobnost i podršku tokom stomatološkog tretmana. Važno je da stomatolog osigura trudnicama udoban i konforan smeštaj i dovoljno vremena za opuštanje pre početka tretmana. Potrebno je prilagoditi ceo tretman pacijentu, kako bi se na najviši stepen podigla sigurnost trudnice i nerođenog deteta. Stomatolog bi takođe trebao razgovarati sa trudnicam o bilo kakvim specifičnim potrebama ili zabrinutostima koje imaju pre početka tretmana.

Ukratko, davanje lokalne anestezije trudnicama zahteva posebnu pažnju i brigu. Stomatolog treba da proveri zdravstveno stanje trudnica, da im da najmanju dozu anestezije koja će obezbediti adekvatnu analgeziju. Takođe bi trebalo da izbegava vazokonstriktore i da pruži udobnost i podršku tokom tretmana.

 

 

Koje su alternative

Lokalni anestetici su uobičajeno sredstvo koje se koristi u stomatologiji kako bi se sprečio osećaj bola za vreme zahvata. Međutim, upotreba ovih anestetika kod trudnica može biti zabrinjavajuća zbog mogućih negativnih efekata na fetus. Međutim, mnogi stomatolozi se slažu da bi nepotrebno odlaganje stomatoloških zahvata kod trudnica moglo biti još veće rizik za zdravlje majke i bebe.

U krajnjem slučaju, ako stomatolog smatra da je korišćenje lokalnih anestetika previše rizično, stomatolog može primeniti neku od alternativnih metoda.

Alternativne metode lokalne anestezije u stomatologiji su postale sve popularnije u poslednje vreme. Postoji veliki broj pacijenata koji se plaše igle i tradicionalnih metoda anestezije, te su zainteresovani za alternative koje nude manje neprijatnosti. Ove alternative su takođe korisne za pacijente koji su alergični na određene sastojke u tradicionalnim anesteticima.

Jedna od alternativnih metoda lokalne anestezije je upotreba topikalne anestezije. Ona se nanosi na površinu kože pre nego što se igla ubaci. Ova metoda koristi sastojke kao što su lidokain, tetrakain i benzokain, koji se brzo apsorbuju kroz kožu i smanjuju osetljivost na bol. Topikalna anestezija je veoma korisna za pacijente koji se plaše igle ili imaju manje invazivne zahvate.

Druga alternativa za tradicionalne metode lokalne anestezije je upotreba elektronskih uređaja kao što su DentalVibe ili VibraJect. Ovi uređaji koriste vibracije da preusmere pažnju sa osećaja bola, što pacijentima omogućava da osete manje neprijatnosti prilikom ubrizgavanja anestetika. Ovo takođe omogućava stomatologu da koristi manje količine anestetika i time smanji rizik od nuspojava.

Treća alternativa za tradicionalne metode anestezije je upotreba hipnoze. Hipnoza može biti korisna u stomatološkim postupcima jer pacijenti koji su pod hipnozom mogu imati manju osetljivost na bol. Ova metoda može biti efikasna za pacijente koji su već bili podvrgnuti hipnoterapiji za druge probleme.

Četvrta alternativa za tradicionalne metode lokalne anestezije je upotreba akupunkture. Akupunktura se koristi za smanjenje bola i upale u mnogim zdravstvenim problemima. Kada se koristi u stomatološkim postupcima, iglice se ubacuju u određene tačke na telu pacijenta kako bi se smanjila osetljivost na bol. Ova metoda može biti korisna za pacijente koji žele da izbegnu tradicionalne metode anestezije.

 

 

Zaključak

Lokalna anestezija je bezbedna i efikasna procedura koja omogućava pacijentima da se osećaju udobno i smanjuje osećaj bola tokom zahvata.

Međutim, kod trudnica je potrebno biti posebno pažljiv i primeniti odgovarajuće mere opreza. U prvom tromesečju trudnoće, ne preporučuje se primena lokalne anestezije osim u izuzetnim situacijama kada je to apsolutno neophodno. U drugom i trećem tromesečju, primena lokalne anestezije je relativno bezbedna. Međutim, treba voditi računa o dozi anestetika koja se daje.

Kada se primenjuje lokalna anestezija kod trudnica, najčešće se koristi lidokain u dozi koja ne prelazi 4,4 mg/kg telesne mase. Takođe, treba izbegavati primenu adrenalina u anestetiku zbog mogućeg sužavanja krvnih sudova i smanjenja protoka krvi do ploda.

Uz pravilnu primenu lokalne anestezije, trudnice mogu bezbedno da se podvrgnu stomatološkim zahvatima i spreče dalja oštećenja zuba i desni.

Stomatolozi treba da budu svesni potrebe za posebnim merama opreza kod trudnica. Takođe, ukoliko je neophodno, pre primene lokalne anestezije, potrebno je da se obrate ginekologu radi konsultacija.