dentib_logo_1-3_color

Karijes na prednjim zubima

preventiva karijesa na prednjim zubima

Da li možete da dobijete karijes na prednjim zubima?

Pacijenti se često pitaju da li mogu ili ne mogu dobiti karijes na prednjim zubima? Zubni karijes ili karijes, može se pojaviti u bilo kom delu usta, na bilo kojoj površini zuba. Mogu se širiti kroz gleđ (tvrda spoljna površina zuba), u dentin (sredina zuba) i sve do pulpe (nerv zuba). Uopšteno govoreći, većina ljudi je marljivija u pranju prednjih zuba jer mogu da vide plak ili hranu koja se nakupila na njima, ali se karijes može pojaviti tamo iz različitih razloga.

Zašto bih dobio karijes na prednjim zubima?

Karijes se javlja na prednjim zubima iz isti razloga kao i bilo gde u ustima, kombinacijom ishrane, oralne higijene i genetskih ili ekoloških faktora rizika. Dijeta sa visokim sadržajem šećera i dijeta bogata uglenjenim hidratima mogu uzrokovati veću proizvodnju kiseline oralnim bakterijama, što dovodi do oslabljenje strukture zuba i većeg broja karijesa. Pacijenti koji ne peru zube dva puta dnevno ili ne čiste koncem jednom dnevno imaju povećan rizik od karijesa. Suva usta su još jedan razlog zašto pacijenti mogu da vide da karijes izlazi praktično niotkuda u ustima. Za prednje zube, duž linije desni je posebno osetljiv na karijes.

Više o karijesu pogledajte u postu  Karijes

preventiva prednji zubi
Preventiva karijesa na prednjim zubima

Kako sprečiti karijes?

Redovno pranje, čišćenje koncem i upotreba paste za zube sa fluorom pomaže u sprečavanju karijesa. Nakon grickanja ili pijenja slatkog napitka, pijuckanje vode može pomoći u ispiranju nekih kiselina i sprečavanju ragrađivanja gleđi. Sredstva za ispiranje usta sa fluorom,takođe, mogu biti od koristi pacijentima sa visokim rizikom od karijesa. Kao i uvek, Vaš stomatolog Dr. Ljubica Stefanović  je najbolja osoba za postavljanje pitanja kada su u pitanji vaši specifični faktori rizika za karijes, a praćenje i rutinsko čiščenje zuba i pregled nabolji način da se držite dalje od bušilice.