dentib_logo_1-3_color

Prva poseta zubaru

Prva poseta stomatologa vašem detetu

Šta bi trebalo da znate kada je u pitanju prva poseta zubaru

Prva poseta zubaru! Vaše dete će imati mnogo prvih stvari koje treba da uradi kada raste… uključujući i njihovu prvu posetu zubaru! Dok odlazak kod stomatologa može delovati nepotrebno kada je vaše dete tako mlado, njihova prva poseta zubima je zapravo veoma značajna. Da li ste znali da su dečji zubi vašeg deteta važni, iako će na kraju ispasti? Bebini zubi pomažu da se postave stadijumi za zdrave odrasle zube, zbog čega je toliko važno da dete odvedete kod zubara kada su mladi. Naime,  preporučuje se deci da posete stomatologa čim im izbije prvi zub i najkasnije do 1. godine života. Pročitajte dalje da biste saznali šta možete da očekujete kada prvi put dovedete dete kod zubara.

Pre prve poseta zubaru

Pre prvog odlaska zubaru razgovarajte sa detetom na opušten način. Predstavite posetu stomatologu kao Vama pozitivno i interesantno iskustvo, kako bi dete shvatilo da će tako biti i njemu.
Pričajte sa detetom na način koje će ono razumeti. Izbegavajte reči kao što su „bušenje”, „igla”, „bol”, „anestezija” i sl. Mi koristimo reči kao što su „vodica za uspavljivanje zubića”, „specijalno čišćenje ili 🐝 pčelica”, „farbanje zuba”, „crvić”, i sl.
Nemojte reći „Zubar te neće povrediti”. Recite „Zubar će biti veoma nežan dok ti bude popravljao zubić”. Doktor će „brojati”, „prati” i „slikati” zubiće. Bitno je objasniti tok pregleda, kako bi dete bilo pripremljeno.
Igrajte se „zubara” sa svojim detetom kod kuće. Prvo Vi budite „zubar” i izbrojte mu zube, a onda dozvolite detetu da bude „zubar”. Čitajte mu edukativne priče o odlasku kod stomatologa. Neka dete bude odmorno pri prvoj poseti stomatologu i neka zna da ga Vi rado posećujete.  Ako ste uplašeni i zabrinuti, Vaše dete će to osetiti. Budite opušteni i mirni.

Šta se dešava kada je prva poseta zubaru vašeg deteta

Pri prvoj poseti stomatologa vašeg deteta, naš tim ne samo da će pomoći vašem detetu da se oseća prijatno kod stomatologa, već ćemo vam pomoći i da budete upućeniji u to šta da očekujete za oralno zdravlje vašeg deteta kako stari. Evo nekoliko stvari koje možete očekivati na prvoj poseti zubara vašeg deteta:

Prva poseta stomatologa vašem detetu
Prva poseta stomatologa vašem detetu

Preći ćemo preko razvoja usta vašeg deteta ili deteta. Razmotrićemo zube i načine na koje možete učiniti ovu fazu udobnnjom za vaše dete.

Razgovaraćemo o oralnoj higijeni i preći preko prednosti fluorizovane paste za zube i njene pravilne upotrebe. Naučićete pravilnu tehniku za pranje i pranje zuba vašeg deteta kako biste osigurali maksimalnu efikasnost.

Daćemo dijetetskim preporukama da zubi ostanu zdravi i spreče propadanje. Bebini zubi imaju tanji sloj gleđi nego odrasli, pa je važno da odaberete hranu i piće za svoje dete koje je nisko u šećeru i kiselini.

Preći ćemo preko navika kao što su upotreba palca i cucle i objasniti kako one utiču na razvoj zuba vašeg deteta.

Naš tim će vam pružiti savete kako da zaštitite zube vaše dece od traume i šta da tražite u slučaju traume.

Očistićemo zube vašem detetu. U zavisnosti od njihovih godina, ponekad ćemo koristiti ručnu meko-bristajuću četkicu za čišćenje vašeg deteta. Cilj nam je da prikažemo odgovarajuće higijenske tehnike koje možete pratiti kod kuće.

Primenićemo fluor da zaštitimo zube vašeg deteta od propadanja. Lečenje fluorida je važan deo održavanja zdravlja zuba vašeg deteta dok se razvija.
Ovde više saznajte koju su nedostatak kalcijuma simptomi

Šta ako je moje dete uplašeno kod zubara?

Uobičajeno je da deca imaju stomatološku anksioznost i da se plaše prve posete zubara. Međutim, naše brižno osoblje je obučeno da pomogne deci da se osećaju prijatnije u posetama zubima i da se naviknu na zubara. Ne zaboravite da su deca veoma opažajna i da često preslikavaju ponašanje svojih roditelja. Ako ste vidno zabrinuti zbog posete stomatologa vašeg deteta, vaše dete će verovatno biti i anksiozno.

Naš brižni tim je uzbuđen što će upoznati Vas i Vaše dete i pomoći da se uspostavi životni vek dobrog oralnog zdravlja. Sastanak sa nama možete zatražiti na kontakt stranici. Vidimo se uskoro!